Výsledky vyhledávání pro dotaz properties:

Výsledky vyhledávání v sekci Blog

JAKIE SĄ FLAVONOIDY CANNABIS I JAKĄ ROLĘ GRA W CANNABIS?

Z ponad 200 aktywnych związków w konopiach indyjskich często pomija się niezbyt dobrze zrozumiane flawonoidy. Chociaż stanowią one tylko około 10 procent wszystkich związków konopi, flawonoidy odgrywają ważną rolę w zapachu, smaku, kolorze i działaniu marihuany. Naukowcy muszą jeszcze zbliżyć się do pełnego zrozumienia potencjału flawonoidów z konopi indyjskich i rozpaczliwie potrzebne są dalsze badania. Mimo to wydaje się, że kilka ma pewne korzyści zdrowotne, w tym właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto niektórzy badacze uważają, że flawonoidy z konopi indyjskich działają w połączeniu z kannabinoidami i terpenami w celu promowania dobrego samopoczucia. Tutaj omawiamy flawonoidy z konopi indyjskich, w tym czym są, rolę, jaką odgrywają w wyglądzie i smaku twoich ulubionych szczepów oraz jakie badania wykazały do ​​tej pory ich zalety. Czym są flawonoidy z konopi indyjskich?Flawonoidy z konopi indyjskich to naturalnie występująca grupa składników odżywczych, które są odpowiedzialne za żywe, nie zielone zabarwienie pigmentów w marihuanie i konopiach. Flawonoidy są również odpowiedzialne za ochronę zdrowia roślin konopi poprzez filtrowanie promieni UV i zapobieganie chorobom, szkodnikom i grzybom. Flawonoidy nie są unikalne dla konopi indyjskich. W rzeczywistości zidentyfikowano ponad 6000 pojedynczych flawonoidów, a wiele z nich znajduje się w owocach, warzywach i ziołach, które rutynowo spożywamy. Naukowcy odkryli, że odgrywają ważną rolę w zapachu, smaku i nie zielonych kolorach roślin w całej naturze. Słowo flawonoid pochodzi od łacińskiego terminu „flavus”, oznaczającego żółty i odnoszącego się do roli związku w zapewnianiu roślinom odpowiedniej pigmentacji kolorów. Na przykład jasny niebieski kolor w jagodach i żywy czerwony kolor w czerwonych różach są spowodowane flawonoidami. Niektóre flawonoidy występują wyłącznie w konopiach indyjskich, takich jak marihuana i konopie. Te flawonoidy wykluczające marihuanę są znane jako kannaflawiny. Związki można łatwo znaleźć w suszonych kwiatach i liściach marihuany. Uważa się, że flawonoidy konopne, ogólnie zgrupowane razem, uzupełniają inne fitoskładniki konopi indyjskich, aby odgrywać wysoce bioaktywną rolę w konsumpcji i uprawie rośliny. Uważa się, że w konopiach indyjskich znajduje się około 20 flawonoidów, z których niektóre obejmują: Kannaflawina-A (kannaflawina)Kannaflawina-B (kannaflawina)Kannaflawina-C (kannaflawina)KwercetynaIzowiteksynaApigeninaBeta-SitosterolLuteolinaOrientinKaempferolKatechinyVitexinDystrybucja kannaflawin różni się w zależności od odmiany konopi i warunków uprawy. Odgrywają one ważną rolę w zapewnianiu różnic w zapachu i smaku między odmianami marihuany. Co robią flawonoidy z konopi indyjskich?Flawonoidy, oprócz tego, że wpływają na kolor, smak, zapach i ogólne wrażenia sensoryczne marihuany, są również farmakologicznie czynnymi związkami, które mogą mieć zalety lecznicze. Dowody sugerują, że flawonoidy działają synergistycznie z kannabinoidami, takimi jak kanabidiol (CBD) i tetrahydrokannabinol (THC), oraz terpenami, takimi jak mircen i limonen, aby przyczynić się do zakresu efektów wytwarzanych przez konopie indyjskie. Teoria zwana „efektem otoczenia” utrzymuje, że wszystkie związki zawarte w konopiach indyjskich - takie jak flawonoidy, kannabinoidy i terpeny - współpracują ze sobą, aby wpływać na układ endokannabinoidowy organizmu i zwiększać naturalne korzystne działanie marihuany. Flawonoidy z konopi indyjskich są niepsychoaktywne, co oznacza, że ​​nie spowodują euforii tak jak dobrze znany THC kannabinoidów. W rzeczywistości uważa się, że flawonoidy osłabiają psychoaktywne właściwości THC. Naukowcy zaczęli również badać potencjalne właściwości terapeutyczne poszczególnych flawonoidów konopi. Flawonoidy z konopi indyjskich są w dużej mierze zaniżone, ale jak dotąd odkrycia sugerują, że flawonoidy z konopi indyjskich mogą mieć korzystne właściwości związane z ich przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, a nawet przeciwnowotworowymi działaniami, które sprzyjają zdrowiu. Kannaflawina-A i Kannaflawina-B Ostatnio stwierdzono, że kannaflawina-A i kannaflawina-B mają silne właściwości przeciwzapalne. W jednym badaniu kannaflawina-A i kannaflawina-B skutecznie hamowały PGE-2, prostaglandynę odpowiedzialną za stan zapalny, w podobny sposób jak aspiryna, ale wykładniczo silniejszą niż zwykły lek dostępny bez recepty. Katechiny Naukowcy odkryli, że katechiny, które znajdują się również w kakao, herbatach i innych owocach ziarnkowych, promują zdrowie układu sercowo-naczyniowego ze względu na jego działanie przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne i przeciwproliferacyjne, a także pomagają utrzymać zdrowy cholesterol poziomy. Kwercetyna Kwercetyna, występująca również w wielu owocach i warzywach, znana jest z tego, że jest przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwwirusowe, które skutecznie hamują wirusa grypy A. Beta-Sitosterol Beta-sitosterol, flawonoid konopi występujący również w orzechach i awokado, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Vitexin i Isovitexin W badaniach in vitro i in vivo wykazano, że witeksyna i izowiteksyna mają działanie przeciwnowotworowe. W jednym z badań znaleziono dowody na to, że dwa flawonoidy z konopi są „chemoprewencyjne” i działają przeciwko rakowi, zachęcając do degradacji lub śmierci komórek rakowych. OrientinOne of the most commonly extracted flavonoids from plants, Orientin has shown to have a wide array of beneficial properties. A comprehensive review investigating the medicinal properties of Orientin concluded that the flavonoid has antioxidant, anti-aging, anti-viral, anti-bacterial, anti-inflammatory, vasodilation and cardioprotective, radiation protective, neuroprotective, anti-depressant, anti-adipogenesis, and pain-relieving properties.ApigeninAmong the best studied of the flavonoids found in cannabis, Apigenin has demonstrated anti-anxiety and anti-inflammatory properties. The estrogenic properties of Apigenin have shown to inhibit the growth of breast cancer cells in several studies. Chociaż flawonoidy z konopi indyjskich nie są specjalnie wymienione jako substancje kontrolowane zgodnie z prawem federalnym Stanów Zjednoczonych, marihuana jest. Ustawa o kontrolowanych substancjach z 1970 r. Zabrania używania, posiadania, uprawy i dystrybucji konopi indyjskich. Ten akt powoduje, że kannaflawiny, te flawonoidy znajdujące się wyłącznie w konopiach indyjskich, są nielegalne w świetle prawa federalnego. Mimo że konopie indyjskie są nielegalne na mocy prawa federalnego, ponad 30 stanów USA i Waszyngton D.C. zalegalizowało medyczną marihuanę, a ponad 10 z tych stanów plus Waszyngton D.C. zalegalizowało również marihuanę rekreacyjną. Niestety, mimo że niektóre stany legalizują marihuanę, federalny zakaz utrudnił wiele badań dotyczących flawonoidów konopi indyjskich. Naukowcy zainteresowani badaniem potencjału terapeutycznego kannaflawin napotykają przeszkody regulacyjne i dodatkowe koszty, które utrudniają prowadzenie badań. Aby lepiej zrozumieć rolę, jaką flawonoidy konopne mogą odgrywać w zdrowiu, niezwykle ważne jest zniesienie federalnych ograniczeń dotyczących marihuany. źródło: NUNLEY, Kim. WHAT ARE CANNABIS FLAVONOIDS AND WHAT ROLE DO THEY PLAY IN CANNABIS?  Dostupné z: https://www.medicalmarijuanainc.com/cannabis-flavonoids-role-play-cannabis/ zdjęcie źródłowe: https://pixabay.com/cs/